Legionella bacterie

Legionella is een bacterie waarvan iedereen wel heeft gehoord – vooral in combinatie met water. Zijn de douches schoon? Zit er geen legionella in het water? Het zijn vragen die in elke kleedkamer weleens – vaak met een knipoog – worden gesteld. Toch is de legionella bacterie een serieuze zorg en een bedreiging voor veilig watergebruik; de legionella bacterie kan ernstige longontsteking veroorzaken, de veteranenziekte. Hoe ontstaat de besmetting? En hoe ontstaat legionella? De Melker legt uit.

 

Legionella bacterie

 

Veteranenziekte

Mensen die besmet raken met de legionella bacterie kunnen ziek worden. Een lichte infectie met de legionella bacterie wordt legionellose genoemd, een zware infectie waarbij longontsteking ontstaat: de veteranenziekte. Dat schrijft de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, LCI, over legionella. In Nederland lopen honderden mensen per jaar een besmetting op en krijgen de veteranenziekte. Deze mensen raken geïnfecteerd omdat ze waternevel van – met de legionella bacterie besmet – water hebben ingeademd. Een infectie kan ernstig verlopen: soms ontstaat er een ernstige longontsteking en is ziekenhuisopname nodig. De Gezondheidsraad schat dat zo’n tien procent van deze in het ziekenhuis opgenomen patiënten met de veteranenziekte overlijdt (bron: RIVM).

 

Dat een besmetting met legionella gevaarlijk kan zijn, leert ook de geschiedenis ons. In 1976 kwamen veteranen bij elkaar voor een reünie van de American Legion, georganiseerd in een hotel in Philadelphia (VS). Na afloop stierven er 29 van hen aan een longontsteking. Door deze epidemie werd de ziekte ontdekt en kreeg het zijn naam: de veteranenziekte dus, of in het Engels: legionnaires’ disease. Toen er in 1999 een ernstige uitbraak van legionella was in Nederland, in Bovenkarspel, kwam er regelgeving voor gebouwen.

 

Legionella behandeling

Het gevaar van een besmetting met de legionella bacterie is eigenlijk altijd aanwezig. Eigenaren of beheerders van gebouwen moeten daarom voorkomen dat er legionella in hun watersystemen komt. Mocht er een besmetting met de legionella bacterie zijn, dan moet er een juiste behandeling volgen. 


De Melker heeft een eigen product ontwikkeld, het M-Check systeem, waarmee watersystemen automatisch worden gespoeld, en dus geen handmatige behandeling tegen legionella nodig is, zoals het wekelijks opendraaien van de kranen om door te spoelen.


Hoe ontstaat legionella bacterie?

Een regelmatige behandeling tegen legionella helpt bij veilig watergebruik. Maar hoe ontstaat legionella eigenlijk? De legionella bacterie komt van nature in kleine aantallen voor in de bodem en water, maar is dan niet gevaarlijk – dat is pas het geval als die in aantal toeneemt. Wanneer ontstaat legionella dan wel, in zo’n mate dat het problemen oplevert? Dat is als het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is én het water een lange tijd stilstaat. Legionella bacteriën krijgen in deze temperatuur de kans om te vermenigvuldigen. Ook een slijmlaag (biofilm) en voedingsstoffen in een waterleidingsysteem, zoals ijzer, kunnen een rol spelen in de vermenigvuldiging van de bacterie. Hoe snel ontstaat legionella, in zulke situaties? Dat kan verschillen. Maar over het algemeen ontstaan problemen als het water gedurende één week of langer stilstaat.

 

Legionella bacterie in waterleiding

Met de bovenstaande factoren in het achterhoofd, is er altijd de dreiging dat legionella in een waterleiding kan ontstaan. Het bekendste probleem is dat van de openbare douches, die soms tijden niet worden gebruikt. Maar denk ook aan het water in een (bubbelende) jacuzzi, of wanneer iemand werkt met een hogedrukspuit – allemaal situaties waarbij er veel kleine waterdruppels vrijkomen die iemand kan inademen.


Worden de leidingen niet geregeld gebruikt, dan kan in het stilstaand water legionella groeien. Maar ook ligt het gevaar op de loer als de leidingen wél regelmatig worden gebruikt; douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 38 graden Celsius. Dat is een heerlijk warme temperatuur om in te douchen – maar hebben we het over legionella dan is dat koud water. Pas bij een regelmatige doorstroming met heet water van 60 graden Celsius of meer, wordt de bacterie in leidingen tegengegaan.

 

De Melker is partner in kennis, advies en ervaring op het gebied van duurzaam en veilig watergebruik voor gebouwen. Onze innovatieve oplossingen helpen bij hoe we water gebruiken: veilig ín de kraan en hygiënisch úit de kraan. Bent u de eigenaar van een gebouw en wilt u over legionella advies? Neem vrijblijvend contact op met De Melker. Bel ons, of stuur een e-mail.

sluiten